Bones company@s,
Els Equips de Protecció Individual (EPI) han passat a ser un material indispensable per realitzar bona part de la nostra feina, intra i extrahospitària. Segurament molts de nosaltres només havíem vist aquestes proteccions en pel·lícules de ciència ficció o en grans hospitals amb departaments de recerca o de malalties infeccioses i potser no ens haguéssim imaginat mai que, a dia d’avui, els estaríem fent servir en el nostre petit hospital comarcal.
Com a conseqüència d’aquesta greu pandèmia provocada per la COVID-19, molts de vosaltres comenceu a estar avesats a utilitzar aquest tipus de material, a posar-lo i a treure’l constantment, i el teniu integrat en la vostra tasca diària. D’altres, en canvi, pel fet de no haver d’estar en primera línia, potser no l’heu hagut d’utilitzar.
Per aquest motiu i tenint en compte la diversitat de professionals del nostre hospital, hem pensat que podria ser d’interès col·lectiu dedicar una nova entrada del Blog d’UGT FSH a parlar dels EPI i mostrar algun vídeo on s’expliqui la manera de posar-los i treure’ls. Creiem que, tot i que molts de vosaltres ja heu fet aquest procediment moltes vegades, sempre pot aportar i ajudar a conèixer alguna estratègia que no hem fet servir i pot ser d’utilitat per millorar la protecció.
Des del Departament de Treball en matèria de Seguretat i Salut Laboral, ens mostren una sèrie de qüestions respecte als EPI i volem compartir-les perquè tinguem clar què són, qui ens els ha de proporcionar i quines obligacions tenim nosaltres amb aquests equips de protecció.
Què és un Equip de protecció individual?
Un EPI és un equip destinat a ser portat o subjectat pel treballador per protegir-lo davant d’un o diversos riscos que puguin comprometre la seva seguretat o salut, així com qualsevol complement o accessori destinat a aquesta finalitat, tal com recull el Reial decret 773/1997, de 30 de maig, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la utilització pels treballadors d’equips de protecció individual.
Entre d’altres, no es consideren EPI la roba de treball ordinària i els uniformes que no estiguin específicament destinats a protegir la salut o la integritat física dels i les treballadors/es, o els equips dels serveis de socors i salvament.
La FSH ha de proporcionar gratuïtament els EPI als treballadors?
La direcció del centre ha de proporcionar gratuïtament i reposar-los quan sigui necessari, com en cas de trencament, desgast, pèrdua i, de forma general, quan hagin perdut o vist reduïda la seva eficàcia protectora.
Es poden compartir els EPI?
En principi els EPI estan destinats a la utilització per part d’un sol usuari. Si les circumstàncies exigissin la utilització d’un equip per varies persones (per exemple un arnés que pugui ser utilitzat per varis treballadors), cal adoptar les mesures necessàries per a que aquesta circumstància no origini cap problema de salut o d’higiene als diferents usuaris, com, per exemple, procedir a la seva neteja i, si s’escau, desinfecció, d’acord amb les instruccions del fabricant.
Quines obligacions té el treballador respecte els EPI proporcionats?
Els/les treballadors/es, seguint les instruccions i la formació facilitada per l’empresa, han de:
- Utilitzar i cuidar correctament els EPI.
- Col·locar l’EPI, després de la seva utilització, en un lloc adient.
- Informar el superior jeràrquic sobre qualsevol defecte o anomalia detectat a l’EPI i que pugui fer que perdi eficàcia protectora.
A continuació, us adjuntem l’enllaç d’alguns vídeos que mostren com posar-nos i treure’ns un EPI. Us enllacem els que va treure el Departament de Salut al març i algun altre, que des del nostre punt de vista està més complert i actualitzat en l’ús dels EPI.
1. VÍDEOS DEPARTAMENT DE SALUT GENERALITAT
Com posar-se els equips de protecció individual(6.03.2020)
Com treure’s els equips de protecció individual(6.03.2020)
Font: https://www.youtube.com/user/salutgeneralitat
2. VÍDEO HOSPITAL PEDIÀTRIC DE PANAMÀ
Aquest segon vídeo és d’un Hospital Pediàtric de Panamà on s’explica acuradament la manera de treure i posar l’equip i que fa servir moltes de les diferents parts que manegem en el nostre centre.
Font: https://www.youtube.com/channel/UCM4pALFZtUgmi9jPp51riAA
3. El tercer vídeo ens presenta un EPI més complert amb vestit de bus(Buzo) i pertany al Servei Basc de Salut
Font: https://www.osakidetza.euskadi.eus/portada/
Tots aquests vídeos són orientatius i creiem que s’ajusten força a la realitat, de totes maneres, recomanem, si teniu dubtes, preguntar a les coordinadores o coordinadors del vostre servei.
Endavant les atxes!! Ens en sortirem!!