Nota de la UGT a la Consellera de Salut (26/10/2020)

Benvolguda,
Des de la Secretaria de Sanitat de la UGT de Catalunya hem deixat constància del
compromís demostrat pel conjunt de treballadores i treballadors de l’àmbit sanitari,
absolutament de totes i tots: facultatius, infermeres, tècnics sanitaris, emergències
mediques, tècnic del transport sanitari, personal de manteniment, de neteja, administratiu, etc.; durant aquesta crisi provocada per la Covid-19.
Són nombrosos els escrits adreçats a aquesta Conselleria denunciant la situació límit en que les i els professionals han hagut de treballar, patint altíssims nivells d’estrès i de
tensió, sense oblidar que es va posar en perill la seva salut i la dels seus convivents per poder fer front al desenvolupament de la seva feina que no es altra que la cura dels nostres conciutadans.
Malgrat aquest esforç en els últims dies veiem amb estupor que els ingressos als hospitals estan creixent d’una manera accelerada i que això impacta a tots els nivells assistencials. El que vam patir els mesos de març, abril i maig no ha servit perquè des del Departament i des dels centres i/o entitats assistencials s’hagin adoptat les mesures encaminades a reforçar la atenció primària ni tampoc les estructures hospitalàries.
No han après res, en comptes de contractar a més personal, posar en funcionament els
rastrejadors, el sistema informàtic i sobretot la primària com a primera línia de xoc ara, en la segona onada, ens tornem a trobar amb els mateixos problemes agreujats per la “fuga” de professionals, especialment d’infermeres, que provoca que els hospitals que els perden no puguin atendre unitats especialitzades com per exemple UCIS, perdent llits per aquesta causa.
En canvi cada dia veiem més directius que no coneixen la realitat i departaments de
Recursos Humans, amb persones molt poc preparades, sobredimensionats i únicament
dedicats a perseguir als i les professionals amb els mateixos mètodes d’abans, però sense donar solucions als problemes plantejats ja fa molt de temps.
UGT no recolza les solucions futures que s’albiren i que proposen canvis estructurals de la sanitat catalana que han estat ideades per les mateixes persones que van fer el model sanitari català actual i que s’ha vist que té moltes mancances i en cap cas té una visió holística i integradora de la sanitat vers l’usuari, a més de no tenir el consens de la gran majoria dels professionals que estan al peu del canó, aquells que viuen la situació dia a dia. Basta ja de crear nous models assistencials amb gent que fa 20 anys que no vesteix una bata blanca i que està molt allunyada de la realitat.
Els ciutadans han de saber que les Infermeres, els TCAIS i altres col·lectius estem doblant torns de més de 12 hores seguides i ara ens demanen que a més fem hores
extraordinàries.
Per tot, com a sindicat majoritari UGT recolzem les queixes dels nostres companys que se senten menystinguts pels seus gestors, amb un lògic malestar creixent i advertim que en aquesta nova onada a mes, pot quedar compromesa l’atenció a les persones donada la manca de professionals, especialment d’infermeres, per això veiem que per més Lleis, Reials decrets i /o instruccions que es puguin promulgar hi ha un fet que es evident: manquen professionals i, tot i que és vulgui pal·liar incorporant a professionals
extracomunitaris sense homologació de les seves titulacions i /o a professionals en
formació que no han acabat els seus estudis, estem davant d’ una irregularitat per més que es limiti la seva durada a un període de 12 mesos, irregularitat que pot tenir greus
conseqüències per la salut dels ciutadans. Algunes entitats ja anuncien que les seves treballadores i treballadors, novament, hauran de patir modificacions horàries, denegacions de permisos, canvis de jornada, etc.. i que es veuran sotmeses a jornades extenuants. UGT no oblidem que aquesta situació ja va afectar a la salut física i psíquica de moltes treballadores i treballadors, situació que no s’ha de  permetre i que no es pot tornar a repetir. Es volen establir torns de 12 hores amb la única finalitat d’estalviar un torn de treball i així poder tenir més personal, sense tenir en compte ni al pacient ni al professional ni molt menys als seus familiars dependents.
La situació personal i laboral dels professionals ha arribat al límit, ja ho vam
anunciar fa mesos. En la primera onada vam aguantar al màxim, posant en perill la
nostra salut i la dels nostres convivents. No van servir de res els aplaudiments de cada dia a les 8 del vespre, ni els nostres advertiments de que mancava personal, que estàvem al límit però que aguantaríem perquè estimem la nostra professió i ens devem als pacients, però això ja no es suficient perquè s’ha evidenciat que aquesta situació repercuteix greument en l’atenció al ciutadà que ja veu que no pot accedir al seu centre de salut i dintre de poc tampoc podrà accedir a l’hospital. Els professionals hem arribat al límit, ja no podem més.
Per a la UGT, la salut és un dret i un servei públic, no un negoci ni una despesa. Ens
preguntem perquè des del sistema públic es necessiten 5 dies en tramitar una PCR i 4 dies per donar el resultat mentre pagant 200 € un laboratori privat et donen el resultat en poques hores.
Des de UGT entenem que no és el moment de fer vaga, malgrat que no faltin motius, no podem fer vaga perquè la situació que vivim és tan extraordinàriament greu que per
dignitat professional no podem desatendre a qui més ens necessita, tot i entendre que és necessari alçar la veu i iniciar mobilitzacions, no podem secundar una amenaça de vaga convocada per sindicats minoritaris al sector perquè s’anuncia en un moment
d’emergència sanitària i assumim la responsabilitat de que no podem desatendre als
nostres ciutadans quan més ens necessiten.
Però aquesta situació no pot durar sempre, els que no han sabut preparar el sistema per la segona onada tampoc ho sabran fer per la tercera.
Malgrat tot seguirem atenent als nostres pacients amb entusiasme i professionalitat, la
que no ens reconeixen els directius, amb unes relacions laborals mancades de racionalitat i que menyspreen els nostres drets.
UGT reclamem que s’ha de parlar dels aspectes professionals als àmbits de representació ja constituïts de conformitat a la representativitat sindical, és allà on s’ha de poder  negociar i acordar les mesures que permetin atendre en condicions dignes als ciutadans i, alhora abordar les reformes estructurals i organitzatives necessàries perquè el conjunt de professionals puguin treballar amb ratis adequats a la pressió assistencial i amb condicions laborals dignes.
UGT reclamem la necessitat de un major numero de professionals, amb estabilitat i
dignitat laboral front les “peonades”, siguin del col·lectiu que siguin, i la reordenació de les tasques entre l’equip de treball integrat per diferents professionals, tots igual de
necessaris i importants.
Per tot, reiterem novament la nostra disponibilitat i col·laboració per treballar-hi conjuntament en la consecució d’una sanitat pública millor pels ciutadans i pels professionals.

Atentament,
Inmaculada Vivar
Coordinadora Sanitat FeSP-UGT Catalunya

Comments are closed.