Els serveis d’urgències dels hospitals de Catalunya, col•lapsats pel tancament de llits a l’estiu i la manca de personal

A l’Hospital del Vendrell el temps d’espera als passadissos supera en alguns casos les 24 hores — En hospitals com Vall d’Hebron el tancament de llits serà del 20% a l’estiu.

Es repeteix un any més el col·lapse habitual als serveis d’urgències dels hospitals de Catalunya. La situació empitjora de manera notable en aquells hospitals en zones turístiques que tanquen llits i no disposen de prou personal malgrat l’important afluència de turistes durant els mesos d’estiu. En alguns casos, com ara l’Hospital del Vendrell, el temps d’espera als passadissos supera en alguns casos les 24 hores.

La disminució en el tancament de llits en comparació amb l’any passat és testimonial i no ajuda a prevenir situacions de col·lapse del sistema. Malgrat que la UGT de Catalunya ho hem demanat insistentment, gerències com la de l’Hospital de Bellvitge no ens ha facilitat encara informació concreta sobre el número exacte de llits que es tancaran al llarg de l’estiu. Ens consta, però, que en hospitals com Vall d’Hebron el tancament de llits serà del 20% al llarg de l’estiu. A banda d’això, a aquestes dades cal afegir el tancament encobert de llits als hospitals catalans per reformes, pintura, neteja, etc.

Seguir leyendo

Valorem positivament la Llei d’Universalització de l’assistència sanitària aprovada avui pel Parlament

Celebrem el retorn a la universalització del dret a la sanitat a Catalunya i reclamem que l’aprovació de les disposicions reglamentàries es faci en un termini màxim de sis mesos
La UGT
 de Catalunya i la Federació d’Empleats i Empleades dels Serveis Públics de la UGT de Catalunya celebrem l’aprovació de la Llei d’universalització de l’assistència sanitària a través del Servei Català de la Salut, aprovada aquest matí al Parlament de Catalunya.
En valorem positivament que s’assoleixi a Catalunya, amb càrrec a fons públics, la universalització i homogeneïtzació dels nivells d’accés a l’assistència sanitària i la recuperació d’un dret universal manllevat per la reforma sanitària endegada pel PP el 2012.

CRIDA PER AJUDAR A UN COMPANY

Companys/es,

Volem fer una crida per ajudar a un molt bon company  Guaita de Lleida que té leucèmia. No troba cap donant que sigui compatible i ens demana que fem una donació de sang per poder tenir oportunitat.

banc_sang

Pel tal de fer la donació, heu de tenir entre 18 i 55 anys, anar al banc de sang de la vostra ciutat i especificar que us voleu fer donants de mèdul.la.

Us adjuntem l’escrit que ens ha fet arribar el company:

Seguir leyendo

Glossari bàsic de prevenció de riscos laborals

Portada-Glossari-PRLPer donar suport a la tasca sindical dels delegats i delegades de prevenció, l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya (OTPRL) ha editat el Glossari bàsic de prevenció de riscos laborals per als delegats i les delegades de prevenció, elaborat amb la col·laboració del Servei Lingüístic de la UGT i el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de
Catalunya. El glossari recull els conceptes clau en matèria de prevenció de riscos laborals, i alhora és un instrument de difusió de la cultura preventiva i de la terminologia que es fa servir en aquest àmbit. S’hi descriuen els serveis que presta l’OTPRL, oberts a tothom, i disposa d’una pàgina personalitzable per enfocar millor l’acció de cada delegat o delegada al seu centre de treball.

Els delegats i les delegades de prevenció representen els treballadors i les treballado
res a les empreses, s’ocupen específicament de la defensa de la salut laboral en els centres de treball. La UGT de Catalunya disposa de l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals que promou la millora de les condicions de seguretat i salut a la feina, i s’ocupa de prestar-los tot el suport necessari perquè puguin dur a terme les seves funcions mitjançant l’assessorament personalitzat, tant presencial com en línia, i els facilita eines com aquest Glossari, diferents publicacions i tríptics, la revista trimestral Sense Risc, actes divulgatius, l’acompanyament tècnic a les reunions de comitès de seguretat i salut, etc.

També disposen d’aquest dossier de documents i formularis bàsics de prevenció, els 10 models més importants per a tota persona que exerceixi tasques de vigilància de la salut a la feina, descarregables també a l’apartat Treballa en català > Models de documents d’aquest blog.

La publicació del glossari es fa coincidint amb la celebració dels actes i jornades amb motiu del Dia Mundial de la Salut i la Seguretat en el Treball, el 28 d’abril. L’opuscle es pot descarregar clicant aquí.

Més informació: “Recursos sobre prevenció de riscos laborals”.

FeSP UGT proposarà un Pacte Nacional pels Serveis Públics, que blindi el nostre model d’estat del benestar i garanteixi una ocupació estable i de qualitat.

El nostre sindicat exigeix al Govern la convocatòria urgent d’una mesa de negociació per revertir les retallades als empleats públics, tot complint amb la resolució del Parlament de fa un any

La UGT de Catalunya proposarà als grups parlamentaris catalans i a la resta de sindicats la creació d’un Pacte Nacional pels Serveis Públics que abordi quin ha de ser el model de funció pública al nostre país, per tal de protegir l’Estat de Benestar al marge de les conjuntures polítiques i de les negociacions dels pressupostos anuals.

Seguir leyendo

LA UGT CREU QUE LA SANITAT CATALANA NO ES MEREIX UN CONSELLER QUE CULPABILITZA ELS SEUS PROFESSIONALS DEL COL·LAPSE D’URGÈNCIES

LA UGT CREU QUE LA SANITAT CATALANA NO ES MEREIX UN CONSELLER QUE CULPABILITZA ELS SEUS PROFESSIONALS DEL COL·LAPSE D’URGÈNCIES
ComincrackoviaSi hi ha pacients als passadissos d’urgències és per la manca de recursos humans, no per decisió del personal d’infermeria
Davant les declaracions del conseller Toni Comin, que sostenia ahir en una entrevista a El Periódico  que “la permanència dels malalts al passadís respon a la decisió de la infermera, que vol tenir el pacient a la vista”, des de la UGT volem mostrar la nostra indignació.
És trist que haguem de recordar al conseller que si hi ha pacients als passadissos, no és com diu ell per decisió del personal d’infermeria, sinó per la manca de recursos humans (manca de contractació, pèrdua de llocs de treball dels interins de l’ICS, etc.). A tall d’exemple, un pla com el PIUC (Pla Integral d’Urgències a Catalunya) no s’activa fins que es produeix una situació de crisi assistencial (abans de 2007 s’activava d’octubre a març). A això cal afegir el problema epidemiològic que es reprodueix cada any en època de grip. La conselleria tampoc ha reforçat els Centres d’Atenció Primària (amb fins a 3 setmanes d’espera per a una primera visita), amb la qual cosa els malalts no tenen altre remei que recórrer als serveis d’urgència dels Hospitals del nostre país.
Des de la UGT ens preguntem si el país mereix un conseller de Salut que responsabilitza els professionals de la sanitat catalana d’un col·lapse que és fruit de les retallades que patim des de 2010. Entenem que la funció del màxim responsable de la sanitat a Catalunya ha de ser gestionar correctament els recursos necessaris per garantir un servei sanitari de qualitat.
La presència continuada del conseller als mitjans de comunicació per sortides de to com el de l’entrevista citada anteriorment són del tot inacceptables. Exigim, a banda d’una rectificació immediata i que assumeixi les responsabilitats per haver qüestionat la professionalitat i l’entrega dels treballadors i treballadores que malgrat les retallades mantenen cada dia el sistema públic de salut.

La UGT de Catalunya participa demà en la concentració a Barcelona contra el CETA

ceta-etucA les 12h davant de l’Oficina de la Comissió Europea

La UGT de Catalunya participa demà dissabte, 21 de gener, en la concentració convocada a les 12 hores davant de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona (Passeig de Gràcia, 90) contra el CETA, l’acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà.

El nostre sindicat, juntament amb altres organitzacions civils catalanes, es mobilitzarà per continuar reclamant un tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà que protegeixi el medi ambient, vetlli pels drets dels consumidors, blindi els serveis públics i faci respectar els drets laborals, perquè amb aquest tractat ens arrisquem a perdre al voltant de 204.000 llocs de treball a la UE.

Fins ara, les mobilitzacions han aconseguit que l’aplicació d’aquest acord quedi pendent de la ratificació de cadascun dels estats membres, i per tant, cal seguir pressionant perquè es tinguin en compte les nostres demandes.

Seguir leyendo

Estudio adaptabilidad de los ratones de ordenador y recomendaciones para su elección y uso

ratoli

Los ratones para ordenador son actualmente una de las herramientas de trabajo más extendida de los puestos de trabajo y su uso es generalizado. Si bien su forma y tecnología se ha estandarizado de forma amplia, cada fabricante dispone de diversos modelos, tamaños y formas. El uso intensivo de los ratones y los teclados de ordenador puede dar lugar a lesiones como el síndrome del túnel carpiano o la epicondilitis, siendo unas de las enfermedades profesionales más notificadas.

Actualmente, la elección de este equipo de trabajo tan extendido, se hace de forma arbitraria sin tener en cuenta ni el tamaño de las manos de la persona usuaria, ni la forma de coger el ratón del mismo, ni ninguno de los aspectos que deberían ser tenidos en cuenta por la gestión preventiva para la adaptación del puesto de trabajo a la persona trabajadora, movidos únicamente por criterios económicos o de marketing.

Actualmente, los ratones de ordenador suelen ser escogidos por el servicio de informática o del departamento de compras si lo hacen en grandes cantidades. Es más, en empresas medianas y grandes, forman parte del pack que las empresas compran CPU + pantalla + teclado + ratón. En general, no existe un criterio ergonómico para la elección de este equipo de trabajo.

Seguir leyendo

La UGT demana al Govern de la Generalitat que garanteixi que els jutjats de violència contra les dones no pateixin cap modificació ni retallada

jutjatsLa UGT va defensar ahir davant la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista uns serveis públics de qualitat i proximitat que no discriminin les possibles víctimes de la violència masclista

El passat 19 de setembre la Sala de Govern del TSJ de Catalunya va realitzar un informe on proposava la comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona. Segons aquest informe, la sobrecàrrega laboral en determinats jutjats de tota Catalunya justificaria el trasllat de competències en matèria de VIDO. Aquesta decisió, pot semblar en principi justa a efectes de descarregar uns jutjats que estan prou saturats, però, si anem una mica més enllà, queda clar que aquesta maniobra és perjudicial per a totes les persones implicades (usuàries i persones treballadores) dels jutjats.

Seguir leyendo