Presentació del llibre ‘El sexe que volem les dones. I com gaudir-ne’

Des de l’Àrea de Cultura de la UGT de Catalunya, us volem presentar diverses lectures per aquest estiu. Aprofitant el bon temps, a les terrasses de la UGT, acostem la cultura a totes les persones que ens vulgueu acompanyar. En aquesta edicions de les terrasses culturals de la UGT de Catalunya presentarem, el proper dijous 11 de juliol, a les 18.30, a la nostra seu de la Rambla del Raval a Barcelona, el llibre El sexe que volem les dones. I com gaudir-ne deCarme Sánchez Martín.

Carme Sánchez és sexòloga i fa més de vint anys que atén pacients a la seva consulta. La majoria són dones amb una experiència comuna: no aconsegueixen gaudir del sexe. A El sexe que volem les dones l’autora recull casos reals i desenvolupa un concepte clau: el sexe és un joc, el joc dels adults. Aquest llibre t’ajudarà a replantejar la teva visió de la sexualitat, a treure-hi ansietat i a saber què vols i com ho vols. Sintonitzar amb el teu cos i coneixe’l per gaudir-ne —ja sigui a soles o en companyia, tinguis l’edat que tinguis i sigui quina sigui la teva orientació sexual— és la premissa bàsica.

Seguir leyendo

Consells preventius per evitar problemes derivats d’un cop de calor a la feina

Davant l’onada de calor i l’arribada d’una massa d’aire molt càlid amb valors de temperatura per sobre de la mitjana fins a finals de setmana, l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals us recomana unes lectures per  a evitar  problemes derivats d’un cop de calor a la feina.

Material elaborat per l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya: tríptic El cop de calor i el Quadern Preventiu: Estrès tèrmic: Exposició a temperatures extremes a la feina

També enllacem l’article de la UGT Confederal sobre les obligacions que tenen els empresaris Los empresarios deben cumplir la normativa y facilitar medidas de protección frente al calor extremo

I consells generals per afrontar l’onada de calor del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Sentència 2794/2019 de 31 de maig, l’existència de malaltia professional

Es declara pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en sentència 2794/2019 de 31 de maig, l’existència de malaltia professional en un cas de “Neumonia por estreptococo grup A” a una treballadora de la neteja d’una entitat hospitalària.

La sentència recull els motius al·legats pel Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya, que defensava els interessos de la treballadora i que resumidament, són:

  • La malatia infeciosa originada per l’Streptococcus pyogenes es considera agent biològic i es troba al llistat existent al RD 664/1997 en relació al RD 1299/2006, que aprova el Quadre de malalties professionals
  • La treballadora pertany als col·lectius protegits per aquest agent biològic, en ser personal de neteja de centre assistencial de malalts.
  • Pressumpció legal de malaltia professional a favor de la treballadora: “es la part demandada qui ha de provar que la bacteria es va contreure fora de l’àmbit hospitalari” i donat que la mutua no ho va fer es pressumeix que el seu origen és hospitalari, lloc on desenvolupa les seves tasques laborals.

Des del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya, considerem molt encertada l’aplicació en aquest cas de la doctrina del Tribunal Suprem, STS 3640/2015 de 18 de maig entre d’altres, que trasllada la càrrega de la prova a la mutua demandada, revocant, així, la sentència de primera instancia.

Mónica Pino (Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya), 2019.

Reivindicacions de la UGT de Catalunya davant la celebració del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans

Demà dissabte 15 de juny se celebra el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans, per aquest motiu, la UGT de Catalunya ens unim a aquesta celebració per donar visibilitat a aquesta realitat que roman oculta i que afavoreix la vulnerabilitat de les persones grans. Segons l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya, en l’edició especial sobre la gent gran, 5 de cada 10 casos de maltractaments no es denuncia ni s’informen a cap servei. Els principals motius que dificulten la denúncia són la por a les represàlies, la vergonya i el sentiment de  culpa, la situació de dependència, i el vincle emocional amb qui maltracta.

Des de la UGT de Catalunya també volem recalcar l’impacte de gènere en els maltractaments a la gent gran: el 60% de les víctimes d’aquest col·lectiu són dones, mentre que els agressors són majoritàriament, el 72,5%, homes.

Seguir leyendo

IPC maig: Els salaris han de recuperar capacitat adquisitiva

Segons les dades publicades avui a l’INE, els preus del mes de maig van augmentar una 1%% a Catalunya i un 0,8%% a Espanya respecte el maig de 2018. Continua l’augment suau de preus per sota del 2%, objectiu a la UE.Quant a la variació mensual dels preus, aquests han augmentat un 0,2% tant a Catalunya com a Espanya.

Per províncies, quant la variació de preus interanual, a Lleida els preus han augmentat un 1,2%, a Barcelona un 1%, a Girona un 0,9% i a Tarragona un 0,6%. Respecte la variació de preus mensual, l’IPC de maig respecte el mes d’abril ha augmentat un 0,3% a Girona i Lleida i un 0,2% a Barcelona i Tarragona.

Seguir leyendo

La FeSP UGT de Catalunya denuncia que el Govern es nega a complir amb la moció parlamentària sobre precarietat laboral

 Ahir va tenir lloc una nova reunió de la Mesa d’Empleats Públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya

La FeSP-UGT de Catalunya denuncia que en la reunió de la MEPAGC mantinguda ahir, 6 de juny, la representació del Govern va manifestar verbalment, després d’una llarga exposició, que NO compliran amb l’apartat 11 de la Moció 89/XII sobre precarietat laboral aprovada al Parlament, tot i que demanaran un informe al Gabinet Jurídic Central de la Generalitat de Catalunya per tal de que ratifiquin la seva percepció de què les citades propostes són anticonstitucionals.

Els arguments utilitzats bàsicament han estat que l’EBEP estableix que els criteris per accedir a un lloc definitiu passen per garantir la lliure concurrència i que tinguin caràcter obert, i que s’han de complir els principis constitucionals d’Igualtat, mèrits i capacitat, i que per tant, l’incompliment d’això entre altres generaria una gran inseguretat jurídica.

Seguir leyendo

Exigim a les empreses de transport sanitari que reconeguin el risc d’embaràs des del minut zero

Foto: Jose Gonzalvo Vivas (Flickr)

El Sindicat de Transport Sanitari de la FeSP – UGT denuncia el retrocés que estan patint en el sector amb la retallada del subsidi per risc d’embaràs i lactància.

Durant més de 16 anys, en el moment en què una treballadora comunicava la situació d’embaràs a l’empresa s’iniciava el procés per tal que la mútua laboral li reconegués el risc d’embaràs fent-se càrrec del subsidi per risc durant l’embaràs des del minut zero. És a dir, la treballadora deixava de treballar en el mateix moment que comunicava el seu embaràs a l’empresa.

Des de la publicació de la segona guia SEGO (Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia) les mútues laborals han deixat de fer-se càrrec del subsidi per risc d’embaràs al sector fins la setmana 20 de gestació. La guia SEGO és només una guia, no una llei d’obligat compliment com és l’Estatut dels Treballadors (art.4, 2d i art.18), Llei 31/1995 de Protecció de Riscos Laborals ( art.14, 15, 25 i 26), RD Llei 6/2019, Llei d’igualtat art.4, que protegeixen les treballadores en situació d’embaràs i lactància.

Seguir leyendo

Nova mobilització de la UGT de les Terres de l’Ebre per exigir l’atenció continuada al CAP d’Amposta

Font: AGUAITA.CAT

La UGT de les Terres de l’Ebre continua amb les accions per reivindicar que l’atenció continuada es faci les 24 hores i els 365 dies de l’any al nou CAP d’Amposta, inaugurat aquesta setmana.

Demà divendres, 24 de maig, el nostre sindicat ha convocat una concentració davant del CAP a les 12 hores.

La UGT de les Terres de l’Ebre reivindica que el nou CAP d’Amposta ofereixi atenció continuada per tal de garantir la continuïtat assistencial i donar un temps de resposta més adequat a les urgències d’Atenció Primària, així com per descongestionar les urgències hospitalàries.

Considerem que ara els ampostins i les ampostines disposen d’unes noves instal·lacions preparades perquè l’Institut Català de la Salut (ICS)  pugui oferir   aquest tipus de servei, tal com es fa ara des de les 8 fins a les 20 hores.