El CatSalut es quedarà més de la meitat de l’Hospital Sant Joan

El conseller Toni Comín ha anunciat la creació d’una nova entitat que gestionarà el centre conjuntament amb l’Ajuntament

Font original: http://delcamp.cat/reusdiari/noticia/17716/el-catsalut-es-quedara-mes-de-la-meitat-de-lhospital-sant-joan#.WPZLQswNbpw.whatsapp

1 de gener de 2018. Aquesta és la data fixada perquè la Generalitat, el CatSalut, es quedi amb més de la meitat de l’Hospital Sant Joan. Durant aquests vuit mesos, tant des de Barcelona —un 55%— com des de Reus —un 45%—, una comissió tècnica treballarà per fer realitat una nova entitat mixta pública que gestionarà el centre sanitari reusenc. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Toni Comín, en una visita urgent a la capital del Baix Camp després que l’equipament tanqués els comptes del darrer any amb vuit milions d’euros de dèficit. 

«Estic molt satisfet de poder venir avui aquí a explicar una bona notícia per a Reus com a ciutat, i necessària per al centre i per al sistema de salut del nostre país», començava Comín, qui fa uns mesos va visitar l’Hospital Sant Joan amb la intenció de conèixer de prop la complicada situació que travessava. El conseller ha assegurat que el centre de la capital del Baix Camp és un dels dos pilars de la xarxa sanitària del Camp de Tarragona i que la inquietud financera està fent que els seus professionals no es dediquin «al que els toca».

En aquest punt, des del Departament de Salut han cregut «urgent» trobar una solució: «Un cop analitzades les dificultats financeres i la seva causa —la renovació per adaptar-se a la sanitat del segle XXI— creiem que no podien afectar només l’Ajuntament de Reus, perquè estan interferint a l’Hospital». És per això que, tal com ha explicat Comín, a principis de l’any vinent hauria d’entrar en funcionament aquesta nova entitat encara per definir que serà titular de l’equipament. D’aquesta manera, es recuperarà l’equilibri financer i deixarà d’afectar altres àmbits. La posada en marxa, però, no afectarà, de moment, els treballadors, segons ha assegurat el conseller.

Per la seva banda, Carles Pellicer ha insistit que el seu objectiu ha estat assegurar la sostenibilitat de l’Hospital Sant Joan i donar el millor servei als ciutadans. De fet, el full de ruta del govern passava per una comissió mixta que dissenyés una estratègia de futur que solucionés el mal de cap dels gestors del centre. És per això que, davant del canvi, l’alcalde ha demanat «una mirada àmplia» per tal de definir els reptes que d’ara endavant ha d’assolir l’equipament reusenc.

Noemí Llauradó, presidenta del Grup Salut, ha detallat que fa mesos que treballen amb discreció per trobar la millor opció per salvar l’Hospital Sant Joan. Per a ella, aquest dimarts ha estat un dia «de celebració». Tot i així, tal com ella ha apuntat, no serà fins al pròxim any que la Generalitat se sumi a governar l’equipament. Per això, l’Ajuntament haurà de trobar una solució per evitar la causa de dissolució i sobreviure fins al moment del canvi de gestió.