Alimentació en treballs nocturns i per torns

L’activitat laboral en horari nocturn o no convencional potser la causa que el professional pateixi molèsties o alteracions i,per això, es recomana que segueixi uns principis quan és inevitable treballar en aquests horaris.

Alimentació en treball nocturn i per torns: alteracions

Els principals problemes de salut en aquest tipus de treball vénen condicionats per l’alteració del ritme circadià, que es tradueix en trastorns del son i modificacions dels hàbits alimentaris. Per conèixer les principals alteracions relacionades amb l’alimentació,

Cirujanos

Les principals alteracions de la salut que pot causar el treball nocturn i per torns són:

  • Trastorns del son i modificacions dels hàbits alimentaris (saltar-se un àpat,prendre més lípids, etc).
  • Funcionament més lent de l’organisme durant la nit, sobretot a les 3 o 4 de la matinada, que redueix certs paràmetres biològics (secreció endocrina, tensió arterial, secrecions digestives i urinàries, freqüència cardíaca), mentre aquestes persones realitzenla seva feina. Això els suposa un esforç que pot comportar alteracions que afecten principalment l’aparell digestiu i el sistema nerviós.
  • Alteracions de l’aparell digestiu. Gastritis, colitis, pirosi (cremor d’estomac), digestions pesades, flatulència, úlcera d’estómac, restrenyiment.
  • Augment de pes i/o obesitat que sóndeguts a canvis qualitatius en els aliments (entrepans, greixos, etc.) i també quantitatius (excés de lípids) en la franja horària en la qual el ritme metabòlic és més baix.
  • Dificultat per dormir.

 Recomanacions dietètiques

Les recomanacions que fa la Unitat de Dietètica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol es poden consultar en el document següent:

Consells alimentaris per als professionals amb treball per torns

Les recomanacions de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene per als professionals amb aquests horaris són les següents:

  1. Cal prendre diàriament dues racions del grup de carn, dues del grup de llet, quatre del grup d’hortalisses i fruita, i quatre del grup de pa i cereals. Aquests aliments s’haurien de repartir en els àpats que es prenen al llarg del dia.
  2. Es recomana alleugerir el tipus de menjar, disminuint el consum de greixos.
  3. S’ha d’efectuar un reconeixement mèdic previ per detectar antecedents de trastorns digestius, alteracions del son i malalties específiques existents i fer-neun seguiment durant els primers mesos, per tal de prevenir la inadaptació.
  4. Cal realitzar l’àpat principal en família, sempre que sigui possible.
  5. S’ha de facilitar una pausa suficientment llarga per poder prendre un àpat calent durant les hores de menjar.
  6. Cal introduir pauses molt breus per millorar l’estat funcional del professional, en especial durant el treball nocturn.
  7. S’ha de desenvolupar un pla d’educació sanitària per tal d’informar aquests treballadors dels principis d’una alimentació sana i la seva importància.

A continuació, trobareu un exemple de dieta per als professionals de torns de nit:

Esmorzar (6.30-7h)

  • Llet o iogurt
  • Cereals: pa, torrades, galetes
  • Fruita

A mig matí o esmorzar:

Es convenient que els professionals que fan torns de nit respectin íntegrament les hores de son habituals després del treball nocturn, però si per algun motiu no ho fan poden prendre un mos lleuger a aquesta hora.

  • Fruita i iogurt (o només escollir-ne un)

Menjar (15-16h)

  • Hidrats de carboni: pasta, arròs, llegums,pa
  • Proteïnes: carn, peix, ous.
  • Verdures: amanida o verdura cuita
  • Fruita o iogurt )

Berenar (18.30-19.30h)

  • Iogurt o llet
  • Fruita
  • Un entrepà petit

Sopar (23h-24h)

  • Vegetals: amanida o verdures cuites
  • Proteïnes: carns blanques o peix
  • Fruita o iogurt
  • Pa (una llesca o un panet petit)

Font ICS saludable

 

Comments are closed.