ERC anuncia que CiU accepta paralitzar el consorci sanitari de Lleida

La diputada d’Esquerra Alba Vergés ha anunciat al Parlament un acord amb CiU pel qual la federació nacionalista accepta votar a favor de paralitzar el consorci sanitari de Lleida fins que no hi hagi un consens al territori sobre el futur model de salut.

Vergés presenta la moció d’Esquerra que, juntament amb la del PP i Ciutadans, es votarà aquest dijous exigint el compliment de mocions anteriors per la paralització del consorci, així com demanant una sèrie d’informes sobre la xarxa pública sanitària i la clarificació de l’activitat privada en centres sanitaris.

CiU i ERC van negociar aquest dimecres fins a última hora la moció dels republicans, novament crítica amb la gestió del conseller Boi Ruiz. El PP ha afirmat que la Generalitat ha acceptat parar el consorci arran d’un “xantatge” d’ERC.

ACTIVITAT PRIVADA

“S’ha de clarificar i el Parlament s’ha de pronunciar sobre en quines condicions es fa activitat privada als centres públics”, ha afirmat la diputada d’ERC, en un to en qualsevol cas molt menys contundent que en ocasions anteriors, i ha recordat per exemple que en el passat ja s’havia portat a terme activitat privada en centres públics.

El text de la moció d’ERC també inclou rebutjar qualsevol pretensió de crear un consorci sanitari a les Terres de l’Ebre.

CRÍTIQUES A ERC

El pacte d’ERC amb CiU li ha suposat crítiques de grups com la CUP. La diputada d’aquesta formació Isabel Vallet ha declarat que “ERC fa el joc a CiU i està optant pel costat dels que volen seguir fent negoci amb la sanitat”. El PPC ha parlat de “xantatge” d’Esquerra a CiU, ja que els populars no van mostrar el seu rebuig al consorci de Lleida, sinó a l’estil de gestió d’aquesta qüestió per part de la Generalitat. El grup d’ICV-EUiA ha qualificat de “trampa” el text acordat entre republicans i CiU perquè pot facilitar que el Govern faci “passos enrere respecte al que ja va aprovar” el Parlament contra el projecte a Lleida.

CIU DEFENSA EL CONSORCI

“Volem tots el consens, sí, volem el consorci, és una eina positiva per al territori, hem obert el tema a exposició pública, presentarem informe amb les al·legacions, que també n’hi ha de positives, i pararem el procés fins a arribar al consens al territori, crec que és una bona proposta i agraeixo l’acord amb ERC”, ha afirmat la diputada de CiU Assumpció Laïlla.

“¿El consorci de Lleida no és bo per a la gent de Lleida però sí el del Moianès, el parc Taulí a Sabadell, a la resta del territori? ¿Volen que els digui quants consorcis tenim entre el CIS i altres entitats públiques? Si és bo per a la resta de Catalunya, també ho és per al territori de Lleida”, ha afegit Laïlla. Noticia periodico.cat

Comments are closed.