Hospital de Sta Maria

antic_i_nou_hospitalL’any 1445, el Consell General de la Paeria i el Capítol Catedralici de Lleida van demanar al Sant Pare Eugeni IV que els set hospitals de fundació privada que tenia la ciutat es fusionessin en un de sol, ja que difícilment podien sostenir-se aïlladament.
El 1453, l’esmentat Consell comprà diversos terrenys particulars a la plaça de la Bladeria Vella per tal de bastir-hi l’edifici. L’hospital adoptà el nom de la reina Maria, esposa d’Alfons el Magnànim , perquè concedí els permisos reals. El 13 d’abril de 1454 començaren les obres, sota la direcció d’Andreu Pi, mestre d’obres de la Seu Vella.
A partir de 1455 es va continuar la construcció de l’Hospital gràcies a l’ajut d’una renda de 200 lliures jaqueses procedents dels fons de la Pia Almoina de la Seu. El 1459, per fer front a les despeses de construcció de l’Hospital, els paers imposaren un diner per cada lliura de carn sacrificada comprada a les carnisseries de Lleida i també acordaren d’imposar un diner a tots els forasters que passessin per la ciutat.
Les obres foren acabades l’any 1517 després de la Guerra de Successió, una part de l’edifici es convertí en hospital militar amb el nom d’Hospital del Rei. L’any 1854, l’edifici esdevingué una altra vegada hospital civil exclusivament.
A partir d’aquell moment, l’Hospital restà en mans de la Paeria.
L’any 1914, la Paeria i la Diputació van fer un conveni per construir un hospital que donés cabuda als malalts de la demarcació de Lleida. Les obres anirien a càrrec de la Diputació i a canvi, l’Ajuntament li cedí l’Hospital de Santa Maria i una peça de terra a la partida de Rejolar (prop de l’església de Sant Martí).
El 1918 la Diputació adquirí uns terrenys a la carretera d’Osca, i el 1923, sota la direcció de l’arquitecte Joaquim Porqueras i Bañeres, començaren les obres del nou Hospital, que va ser inaugurat oficialment l’1 de maig de 1928.
L’any 1967 es va construir un pavelló annex destinat a l’assistència de malalts psiquiàtrics.
A partir de l’any 1976 s’inicia un concert d’assistència sanitària amb la Seguretat Social i l’Hospital deixa d’ésser fonamentalment un centre per a malalts benèfics.
L’any 1992 es traspassen a l’Administració de la Generalitat els mitjans, serveis i recursos de les diputacions en matèria sanitària.
Per Acord de 20 de juliol de 1992, s’autoritza el Servei Català de la Salut per crear l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, GSS, amb l’objecte d’assumir la gestió i administració dels serveis traspassats de la Diputació de Lleida a l’Administració de la Generalitat en matèria sanitària. En conseqüència, l’Hospital de Santa Maria es traspassa a Gestió de Serveis Sanitaris.
L’empresa pública Gestió de Serveis Sanitari té naturalesa d’entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, sotmesa a la Generalitat, l’actuació de la qual s’ajustarà al dret privat. GSS, s’adscriu al Servei Català de la Salut.
L’1 d’octubre de 1992 es traspassa tot el personal funcionari i laboral que prestava serveis en el llavors Hospital Provincial, a la Generalitat de Catalunya, amb adscripció a l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris.
Des d’aleshores i fins l’actualitat, l’empresa, i en conseqüència l’Hospital de Santa Maria, han estat sotmesos a canvis estructurals i funcionals per adequar-se a les noves demandes i necessitats de la població.

 

panoramica_hospi.jpg

 

 

9 comentaris a “Hospital de Sta Maria

  1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  2. Attractive part of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts. Any way I will be subscribing in your feeds or even I fulfillment you access consistently fast.

  3. abortion clinicsabercrombie kids playlistabc network careersabc.com daytimeabortion debateabc commercials 1999aarp reverse mortgagesabington memorial hospital employment

  4. Pingback: pemakaman heaven

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *