Ets aquí
Inici > Inici > Els pressupostos consoliden les retallades en salut.

Els pressupostos consoliden les retallades en salut.

sanitat-port

La UGT de Catalunya de Catalunya denuncia que els pressupostos del Departament de Salut que es presentaran avui davant la comissió de Salut del Parlament consoliden la retallada en aquest àmbit: la rebaixa de la despesa en salut del 2010 al 2015 és del 8,14%, és a dir, de 1.343,81 milions d’euros menys.

Aquesta nova minva se suma a la rebaixa en la despesa en salut per habitant a nivells de l’any 2005. Si l’any 2010 la despesa sanitària per habitant era de 1.270 euros, per a l’any 2015 la previsió és de 1.086 euros per habitant, el que significa un descens del 9,45% en els darrers cinc anys.

Els pressupostos per al 2015 consoliden la línia de reducció de despesa que ja tenien els dels exercicis anteriors, amb la supressió/reducció de serveis i proves i reducció de llits i tancament de plantes; l’abaratiment de les operacions tot escurçant els dies d’hospitalització dels pacients, i polítiques salarials de reducció o eliminació de complements o plusos.

Amb aquests pressupostos es confirma que els treballadors públics de l’empresa pública ICS i dels centres concertats amb gestió privada pateixen des de l’any 2010 unes retallades importants.

En Atenció Especialitzada s’han aplicat duríssims plans d’ajustament que han implicat el tancament de serveis, clausura de plantes, eliminació de llits, supressió de quiròfans, i cessament de les suplències dels interins.

En Atenció Primària, a més del cessament de les suplències dels interins, s’han tancat a la nit el 50% dels serveis d’Atenció Continuada Urgent del territori i ha augmentat la restricció del nombre de proves diagnòstiques.

Finalment, la despesa sanitària per càpita es de 1.086 euros, similar a la quantitat gastada l’any 2005, amb importants efectes en la qualitat i l’equitat del sistema sanitari català. De fet, l’augment important de les llistes d’espera diagnòstiques i quirúrgiques ja afecten malalts greus i crònics.

Conscient del perill d’aquesta nova retallada, el nostre sindicat ja va votar en contra dels pressupostos del CatSalut i l’Avantprojecte de Pressupost del Departament de Salut presentat en trasncurs del Consell de Direcció Extraordinari de l’1 de desembre de 2014.

Top